City Hall / Stadhuis Rotterdam


stadhuis coolsingel gemeente rotterdam

Het stadhuis van de gemeente Rotterdam is één van de weinige bouwwerken die het bombardement van 1940 hebben overleefd. Het stadhuis, gebouwd tussen 1914 en 1920, is ontworpen door prof. dr. Henri Evers.

Het stadhuis is gebouwd rond een groot binnenterrein met aan weerszijden twee doorgangen naar de Stadhuisstraat en het Doelwater. Evers ging uit van een Beaux-Artsstijl met Byzantijnse, Romaanse en Art deco invloeden.

Het stadhuis heeft een betonnen skelet. De gevels zijn bekleed met zandsteen boven een hardstenen plint. De enorme hitte die het gebouw teisterde in de dagen na 14 mei 1940 droogde het beton zodanig uit dat het ook vandaag nog met speciale zorgvuldigheid wordt omgeven. Het poreuze zandsteen was in de loop der jaren zwart geworden, maar in 2000 is het stadhuis met een speciale techniek gereinigd, waardoor het zijn oude uiterlijk weer heeft teruggekregen. De klokkentoren is 71 meter hoog en staat boven de centrale hal. Bovenop de toren staat het beeld van een gouden vredesengel door beeldhouwer Johan Keller. Vanuit de centrale hal zijn de Raadzaal en de Burgerzaal te bereiken.

Sinds 1997 is het stadhuis van Rotterdam een rijksmonument.

Kortom een prachtig bouwwerk, wat zeker in de avonduren schitterend is om te fotograferen. Dus, een tip voor als je in Rotterdam bent, even langs de Coolsingel in het centrum.

Advertenties

6 gedachtes over “City Hall / Stadhuis Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s